Het Britse pond ging vrijdag hard onderuit met zo’n 6 procent, de grootste daling sinds de uitkomst van het referendum over het EU-lidmaatschap bekend werd in het Verenigd Koninkrijk. De munt daalde tijdens de vroege valutahandel op Aziatische beurzen tot het laagste niveau in 31 jaar ten opzichte van de dollar.
De munt staat al tijden onder druk door zorgen over een ‘harde Brexit’. Maar de plotselinge daling van vrijdag werd volgens sommige valutahandelaren veroorzaakt door een probleem met algoritmes, computergestuurde verkopen van het pond. Bij zo’n zogeheten ‘flash crash’ worden door computers grote verkooporders aangemaakt, waardoor koersdalingen worden versterkt.
In enkele seconden dook de Britse munt omlaag, van 1,260 dollar, tot 1,138 dollar. Later herstelde het pond tot rond de 1,25 dollar, een verlies van 1,5 procent.
Ten opzichte van de euro ging het Pond van 1,132 euro naar 1,074 euro. Rond 8.30 uur noteerde de Britse munt 0,9 procent lager op 1,121 euro.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde eerder deze week dat de waardedaling van het pond de koopkracht van de Britten, die veel geïmporteerde goederen kopen, schaadt. De Brexit-onderhandelingen zullen volgend jaar volgens het IMF voor veel onzekerheid zorgen en lijken nu al tot uitstel van investeringen te leiden.